EVLİLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRDILM ANCAK TAZMİNAT ALAMADIM…
EVLİLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRDILM ANCAK TAZMİNAT ALAMADIM…
- Ne yapmam gerek ?
- Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi halde bu haktan yararlanamaz
- Diğer şartlar nelerdir ?
- Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin devam ediyor olması şarttır
- Bir yıllık sürenin başlangıç tarihi resmi nikâhın yapıldığı gündür.
- Dini nikâhın varlığı yahut düğün günü, sürenin başlangıcında dikkate alınmamaktadır.
- Evlenme nedeniyle kadın eşin işten ayrılması durumunda işveren işçisinin kıdem tazminatını ödemelidir.
- Kıdem tazminatının ödenmesi için iş sözleşmesinin son bulduğu tarihte, kıdem tazminatının ödenmesi şartlarından biri olan çalışılmış sürelerin toplam 1 yılı geçmiş olması gerekir. Aksi halde kıdem tazminatı ödenmez.
- Örneğin; 01.01.2017 tarihinde işe giren, 01.07.2018 tarihinde evlenen kadın işçi 30.06.2019 tarihine kadar kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilecektir.
- İhbar tazminatı alabilir miyim
- Ancak işveren tarafından ihbar tazminatının ödenmesi mümkün olmayacağı gibi, işçinin ihbar süresince çalışması gibi bir durum da söz konusu olmayacaktır.
- Kadın işçinin işverenin yanında iş akdini evlilik nedeniyle feshetmesi durumunda belirli bir süre çalışması gerekmeyeceği gibi ihbar ödemesine de gerek kalmayacaktır.
- Ne yapmam gerek ?
- Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen kadın işçinin, işverene dilekçe ve ekinde evlenme cüzdan fotokopisini içerecek şekilde müracaat ederek, kıdem tazminatını talep etmesi gerekir.
- Anlaşmazlık çıkması halinde ?
- Kadın işçinin evlenme nedeniyle hizmet akdini feshetmesi, işçi ve işveren arasında anlaşmazlıklara sebep olacak ise, işçi hizmet akdini evlenme nedeniyle feshettiğini noter aracılığıyla işverene bildirmelidir.
- Evlilik nedeniyle işten ayrılan kişi işsizlik ödeneğine hak kazanılabilir mi?
- Feshin, evlilik veya taşınma gerekçesi ile yapılmış olması, işsizlik sigortası hakları bakımından geçerli olan uygulamayı değiştirmemektedir. Yani hak kazanılamamaktadır.
Etiketler:
EVLİLİK »
işveren »
KADIN »
sgk »
tazminat